Pel·lícules sobre psicologia, trastorns emocionals...

Filmografia Gestalt

Pel·lícules sobre temes psicològics i emocions

Filmografia recomanada

A cualquier otro lugar.
Director: Wayne Wang

Trastorn de personalitat.

Almas gemelas.
Director: Drake Doremus

Psicosis.

American psycho.
Director: Mary Harron

Trastorn antisocial.

Atrápame si puedes.
Director: Steven Spielberg

Megalomalia.

Cisne negro.
Director: Darren Aronofsky.

Esquizofrènia. És una pel·lícula de suspens psicològic que narra la vida d’una ballarina i la seva lluita pel paper principal de l’obra de ballet “Cigne Negre”. Forma part de la filmografia perquè a la pel·lícula podem veure com la protagonista es desviu per arribar a la perfecció i té varies experiències psicòtiques que la porten al límit.

Diecisiete.
Director: Daniel Sánchez Arévalo.

Aquesta pel·lícula mostra la relació que tenen dos germans i l’àvia. Mostra com hi ha un profund vincle d’amor que els uneix. Una pel·lícula senzilla i emotiva.

El circo de las mariposas.
Director: Joshua Weigel

Potencial de la transformació.

El clan el osos cavernario
Director: Michael Chapman

La trama va de la importància de formar part d’un clan, i què passa quan no és així. La protagonista paga les conseqüències de formar part del mateix clan.

El discurso del rey.
Director: Tom Hooper

Forma part de la filmografia perquè és útil per observar l’enfoc terapèutic gestàltic.

El guerrero pacífico.
Director: Victor Salva

Superar obstacles i trobar-se a un mateix.

Dan Millman és un jove esportista d’èxit i campió olímpic que ho té tot: fama, fortuna i noies. Però la seva vida donarà un tomb quan, un dia, té una lesió i coneix en una gasolinera a un estrany home que li ensenyarà nous mons de força, l’entesa i el poder de l’aquí i ara.

El ladrón de orquidias.
Director: Spike Jonze

Trastorn estat d’ànim.

El lado bueno de las cosas.
Director: David O. Russell

Bipolaritat.

El rubio.
Director: Marco Berger.

Dos companys de treball s’enamoren en un context advers i tracten d’amagar la seva homosexualitat. La trama es deslliga quan un fuster lloga una habitació per a treballar, però ràpidament es converteixen en alguna cosa més que companys de casa. No obstant això, tots dos tenen altres relacions. Bona pel·lícula per poder observar com a els introjectes socials repercuteixen en els personatges.

El show de Truman.
Director: Peter Weir

Experiment pervers i lo manipuladora que pot ser la societat.

Hacia rutas salvajes (Into de wild).
Director: Sean Penn

El viatge cap a un mateix és sanador.A principis dels anys noranta, un jove abandona el seu nom, la família, totes les possessions i els plans de futur dins un món civilitzat per endinsar-se a una vida salvatge, en contacte amb la natura, i descobrir l’autèntic sentit de la vida.

Hedwing and the angry inch.
Directora: John Cameron Mitchell

Musical sobre una banda de rock and roll. Film dirigit per una dona transgènere procedent de l’Est alemany. Hedwig comença explicant la història de la seva vida, la qual comença quan ella era Hansel Schmidt, un “nen afeminat” que vivia al Berlín Est. Criat per una mare emocionalment distant després que el seu pare, un soldat Americà, els abandonés, Hansel es consola en el seu amor per la música rock.

Inocencia interumpida.
Director: James Mangold

Trastorn límit de la personalitat.

Joker.
Director: Todd Philips

És una pel·lícula de suspens i drama psicològic basada en el Joker, un personatge de DC Còmics (una editorial de còmics d’EEUU). El protagonista és un aspirant a comediant que viu en els suburbis de Gotham City i té un trastorn que el fa riure desmesuradament en situacions inapropiades. Després de que una colla de delinqüents ataca a Arthur, el seu company de feina li dona una arma per a protegir-se i a partir d’aquí es succeeixen una seria de fets que canviaran radicalment la vida d’Arthur. La pel·lícula ens convida a reflexionar sobre com afecta a l’organisme l’ambient en el que es desenvolupa, així com sobre el triangle dramàtic de Karpman: víctima, botxí, salvador.

La noia danesa.
Director: Tom Hooper

Una de les grans triomfadores de la passada temporada de premis. Ens trasllada a la Dinamarca dels anys 30 per explicar-nos la història del primer transsexual. Einar Wegener va deixar sortir per un moment a Lili Elbe i ja no hi va haver marxa enrere. Ella va ser la primera persona a la que es va aplicar la reassignació de sexe i, encara que no sortís com s’esperava, el seu coratge va servir d’exemple per a tots aquells que van venir després.

La pianista.
Director: Michael Haneke

Peli on dos dones hereten una ferida i no saben relacionar-se. A la gestalt aprenem a a viure amb els nostres dimonis, els escoltem i no els rebutgem.

La vida de Adèle.
Director: Abdellatif Kechiche

La vida d’ Adèle és una de les pel·lícules romàntiques millor valorades i més premiades dels últims anys. Per què? Probablement per la seva brutal honestedat i per explicar una història d’amor en la qual t’oblides de el gènere dels seus protagonistes als cinc minuts. Una història d’amor, sense etiquetes.

Las horas.
Director: Stephen Daldry

Trastorn emocional.

Las dos caras de la verdad.
Director: Gregory Hoblit

Trastorn dissociatiu.

Los idiotas.
Director: Lars Von Trier

Film purista del moviment cinematogràfic Dogma 95.

Martin (Hache).
Director: Adolfo Aristarain

És una pel·lícula que sap molt bé en quin terreny es mou, i per això el seu guió no busca res més que tractar la relació d’un pare amb el seu fill i l’ona expansiva que aquesta relació deixa. El guió és reflexiu i punyent. El tracte que li dona a les drogues, a la relació pare-fill, all fracàs i a l’èxit, a les esperances de futur i a l’amor i la família són de primer nivell. Aquesta pel·lícula ens dona bon compte de com en la vida hi ha una família que et ve donada, i una altra que tries tu. Però també com darrere de persones que a priori semblen fracassades també es troba una perla que espera sortir a la llum.

Margaret.
Director: Kenneth Lonergan

Estrés posttraumàtic.

Maurice.
Director: James Ivory

Pel·lícula de drama romàntic britànica basada en la novel·la homònima escrita per E. M. Forster. La història se situa a l’Anglaterra victoriana de finals de segle XIX i començament de el XX. Maurici Hall, a l’edat de 14 anys, rep una xerrada del seu mestre sobre el sexe i les dones. Aquesta escena estableix el to de la resta de la pel·lícula, doncs Maurice se sent aïllat, i exclòs de la idea adulta del matrimoni amb una dona com a meta a la vida.

Mejor imposible.
Director: James L. Brooks

T.O.C. (Trastorn Obsessiu Compulsiu)

Memento.
Director: Christopher Nolan

Amnèsia.

Mr. Jones.
Director: Mike Figgis

Bipolaritat.

¡ Olvídate de mí!
Director: Michel Gondry

En Joel rep un terrible cop quan descobreix que la seva novia Clementine ha fet que esborrin de la seva memòria tots els records de la seva tempestuosa relació. Desesperat, es posa en contacte amb el creador del procés, el Dr. Howard Mierzwiak, perquè esborri a Clementine de la seva memòria. Però quan els records de Joel comencen a desaparèixer, de sobte redescobreix el seu amor per Clementine. Des del més profund del seu cervell intentarà aturar el procés.

Shortbus.
Director: John Cameron Mitchell

La pel·lícula conté escenes de sexe explícit. Tanmateix, no es tracta de pornografia, sinó d’una mirada sobre les emocions humanes i la relació amb el sexe. És, a més a més, un retrat de la sexualitat a occident en l’última dècada: un mosaic d’experiències intersexuals on el plaer es viscut com un buit imprescindible

Soy leyenda.
Director: Francis Lawrence

Importància de l’altre. L’ajust creatiu.

Spek.
Directora: Jessica Sharzer

Estrés postraumàtic.

Sybil.
Director: Joseph Sargent

Personalitat múltiple.

Un ángel en mi mesa.
Director: Jane Campion

Depressió.

Un buda.
Director: Diego Rafecas

La pel·lícula argentina explica la història de dos germans a Buenos Aires. Ens narra la trobada i el viatge de dos germans i especialment del més jove, en la seva lluita interior i la seva recerca espiritual. Mentre que el germà gran és professor de filosofia a la Universitat de Buenos Aires, qui amb la seva ment racional qüestiona totes les revelacions budistes del seu germà menor que no cella de buscar el seu lloc en la vida.

Un día de fúria.
Director: Joel Schumacher

Brot psicòtic.

Un dios salvaje.
Director: Roman Polanski

Poder observar els diferents eneatips de cada personatge.

Verbo.
Director: Eduardo Chapero-Jackson

Enfrontar-te a les teves pors i la teva responsabilitat.

Vertigo.
Director: Alfred Hitchcock

Ansietat, depressió.

Vestida para matar.
Director:Brian De Palma

Trastorn sexual.

“XXY”.
Directora: Lucía Puenzo

Tracta la història d’una persona intersexual de 15 anys que juntament amb els seus pares fuig a una petita vila enfront de la mar per evitar ser rebutjada per la societat i aprendre a acceptar la seva condició. La pel·lícula està basada en un conte de Sergio Bizzio, “Cinisme”.